Varicocelul este o boală caracterizată printr-o alterare a circulației venoase a testiculelor, care implică deteriorarea funcției testiculare.

Este o condiție foarte frecventă, care afectează aproximativ 15 -20% din bărbați. Este o boală de o mare importanță socială datorită frecvenței sale, dar și datorită consecințelor pe care le provoacă: este principala cauză a infertilității nu numai la bărbați, ci și pentru cuplu (punând la un loc cauzele infertilității la bărbați și la femei) .

Pe acest site varicocelul este tratat în detaliu, începând cu informații generale. Ce este varicocelul, care sunt simptomele, cum se recunoaște, relația sa cu infertilitatea cuplului, efectele posibile ale varicocelului asupra declinului în testosteron și tulburări de erecție, care sunt intervențiile pentru varicocel. Sunt, de asemenea, descrise în detaliu cu fotografii de operații de scleroembolie anterogradă și de ligatură microchirurgicală.

Venele testiculare sau spermatice au un lung curs în sus, până la apropierea de rinichi și sunt prevăzute cu mecanisme de supape unidirecționale care împiedică sângele, pe măsură ce ajunge, să stagneze în partea de jos în jurul testiculului. Dacă există condiții care predispun (absența valvelor, curs, și / sau drenare anormală a venelor, multiplicitate sau lungimea mai mare a acestora, la tineri cu membre lungi), se poate determina un reflux (flux invers) în cadrul sistemului venos.

Diversitatea anatomică favorizează formarea varicocelului pe stânga; rar se manifestă doar pe dreapta, în timp ce aproximativ 15% de cazuri este bilateral. Dilatarea venelor implică o stagnare a sângelui în jurul testiculului, o creștere a temperaturii și o încetinire a metabolismului gonadei, care, pe termen lung, este o cauza a nor schimbări ireversibile cu afectare posibila a fertilității. Tratamentul varicocelului constă în întreruperea refluxului.

Există mai multe metode de ligatură chirurgicală a venelor de reflux la nivelul subinghinal, inghinal sau mai sus în spațiul retroperitoneal (acesta din urmă, de asemenea, prin laparoscopie), fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Din păcate, cu orice tip de tratament sunt posibile eșecuri. Din acest motiv, în ultimii 15 de ani, au apărut tehnici sclerozante, care au avantajul de a fi mai puțin invazive, se efectuează sub anestezie locală și, prin urmare, în spitalul de zi. Aceste metode au fost îmbunătățite de către noi și integrate între ele, în funcție de necesitate, pentru a personaliza tratamentul pentru a obține cele mai bune rezultate pe o cale cât mai puțin invazivă.

Varicocelul este o cauza majora a infertilități masculine și apare odată cu debutul pubertății. Este o situație foarte frecventă, din moment ce aproximativ 15-20% dintre băieții cu vârsta de 14-15 ani sunt purtători ai acestei boli. A avea varicocel nu înseamnă neapărat a fi supus unei intervenții chirurgicale. Aproximativ 60% din totalul cazurilor de varicocel, care sunt evidențiate la screening-ul de la școală nu sunt atât de importante încât ar trebui să fie tratate, cel puțin în timpul adolescenței.

Deoarece incidența varicocelului este atât de mare încât să o depășească pe cea a sterilității masculine (există mulți bărbați cu varicocel care au copii), și din moment ce înainte de vârsta de 18 ani nu este justificat să se efectueze o examinare a materialului seminal (spermograma) pentru a evalua fertilitatea, în adolescenta sunt tratate doar acele cazuri care sunt cele mai importante forme și sunt, prin urmare, mai expuse riscului de infertilitate pe viitor. Toate celelalte forme sunt controlate în timp și tratate numai în caz de înrăutățire.

Share on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page