Implantarea unei proteze peniene este indicată în toate formele de disfuncție erectilă, care nu răspund altor metode de tratament sau în cazurile în care tratamentele medicamentoase sunt contraindicate sau au dus la apariția unor efecte secundare semnificative.
O proteza peniană este cea mai buna opțiune chirurgicală pentru tratamentul bărbaților cu disfuncție erectilă. Unii o consideră drept o „ultimă șansă“ pentru bărbații care suferă de impotență. Noi nu suntem de acord. Un implant al penisului poate fi efectuat în orice pacient care suferă de disfuncție erectilă organică (DE). Cele mai multe dintre aceste probleme nu se pot rezolva în mod spontan cu tratamente non chirurgicale. Amânarea în timp a efectuării unui implant înseamnă a avea o scurtare remarcabilă și ireversibilă a penisului cauzată de slaba oxigenare a corpilor cavernoși. Ceea ce este și mai grav în cazul pacienților afectați de boala Peyronie.
Protezele pot fi nehidraulice (maleabile) și hidraulice (cu trei componente).

Ele constau din doi cilindri, care sunt inserați în doi cilindri naturali ai penisului: „corpii cavernoși“. Primele sunt cei mai simple: constituite din doi cilindri de consistență constantă care produc o erecție de o rigiditate suficientă la penetrare, dar astfel încât să permită curbarea penisului pentru a fi repoziționat în slipuri.
Acestea reprezintă primul model de ales în cazurile în care există limitări de dexteritate manuală ale pacientului sau probleme legate de acoperirea costurilor de instalare.
Cu toate acestea, în cazul în care, pe de o parte, rigiditatea conferită penisului permite penetrarea, turgescența perenă a tijei face dispozitivul greu de camuflat sub îmbrăcămintea strâmtă. Pacienții obișnuiți cu sport pot fi nevoiți să facă o schimbare semnificativă în stilul de viață. Mai mult decât atât, starea presiunii crescute asupra țesuturilor cavernoase poate reduce trofismul și, prin urmare, crește șansele de perforare și extrudare a protezei. Aceste proteze sunt, prin urmare, o indicație doar în cazurile în care există un pacient limitat în dexteritate manuală sau în cazul în care este necesar controlul costurilor.
Modelele hidraulice sunt însă, constituite din doi cilindri, un dispozitiv de control intern în scrot și un rezervor de lichid situat în apropierea vezicii urinare. Se creează un sistem în buclă închisă, în care lichidul este transferat către cei doi cilindri pentru a obține o erecție, și tot manual, este transferată înapoi în rezervor pentru a obține flascitatea.
Proteza hidraulică permite de a obține o erecție de consistență și aspect ce nu se distinge de o erecție naturală. Modelele hidraulice permit, prin urmare, la comandă, erecții de o rigiditate excelentă, cu aceeași sensibilitate ca și înainte de intervenția chirurgicală, și cu aceeași capacitate de ejaculare și orgasm, toate fără să se observe nimic din exterior, de fapt, toate elementele protezei sunt în interiorul corpului.
Marele avantaj al protezei hidraulice este de a avea o rigiditate a penisului numai în timpul activității sexuale, permițându-vă să se ascundă erecția în alte momente ale vieții sociale.
Alegerea protezei, prin urmare, ar trebui să cadă, în cele mai multe cazuri, pe un dispozitiv de tip hidraulic, pentru a face cât mai mult posibil ridicarea și starea flască similare cu cele naturale. În sistemul de sănătate național există totuși o evidentă condiționare a alegerii, din cauza diferitelor costuri pe care trebuie să le suporte instituțiile publice în funcție de tipul de proteză utilizat.
Selectarea pacientului candidat pentru implantul de proteză trebuie să se bazeze, în cele mai multe cazuri, pe criterii de excludere. Cu alte cuvinte, pot fi candidați la implantarea protezei pacienți care suferă de disfuncție erectilă cauzată în principal de factori organici, în care se dovedesc impracticabile, ineficiente sau neacceptate metodele terapeutice ce presupun invazivitate mai mică, reprezentate în principal prin terapie orală și prin injectarea intracavernoasă de medicamente vasoactive.
Cu toate acestea, în unele cazuri, tratamentul chirurgical protetic poate fi de preferat în cazul curburii secundare grave cauzate de boala Peyronie, în cazul în care dimensiunea redusă a penisului și / sau coexistența unei disfuncții erectile preoperatorii face impracticabilă calea chirurgiei conservatoare bazate pe simpla îndreptare sau extirpare a plăcii bacteriene și grefarea unui material autolog sau heterolog de substituire.
Mai puțin frecvent este cazul în care, chiar și în prezența unei reacții normale la tratamentele farmacologice, însuși pacientul solicită implantul protetic, în calitate de tratament la alegere. În acest caz, ca și în toate cazurile chirurgiei protetice, o importanță deosebită o are informația preoperatorie corectă.
Etapele intervenției chirurgicale cuprind incizia pielii, expunerea corpilor cavernoși, alegerea și poziționarea componentelor protezei, umplerea și golirea protezei în cazul unei proteze hidraulice.
Operația se face de obicei cu anestezie loco-regională și implică plasarea a doi cilindri expandabili la nivelul corpilor cavernoși ai penisului, un rezervor la nivelul spațiului paraveșical și a unei pompe la nivelul scrotului. Cele trei componente vor fi conectate prin conducte de legătură subțiri care se funcționează la nivelul subcutanat. Cea mai semnificativă complicație este reprezentată de infecție, care necesită, de obicei, o re-intervenție chirurgicală cu îndepărtarea protezei.
Fiabilitatea mecanică și caracteristicile tehnice ale modelelor prezente la moment pe piață garantează rezultate excelente din punct estetic și funcțional; cu toate acestea, sunt necesare unele măsuri de precauție pentru a evita cazurile de nemulțumire după intervenții care sunt impecabile din punct de vedere tehnic. Discuția pre-operatorie privind așteptările pacientului, rezultatele chirurgicale și aspectele sexualității post-implantare, permite selectarea celei mai potrivite proteze.
În cazurile în care selecția și informațiile au loc în mod corespunzător, rezultatele în ceea ce privește reabilitarea sexuală a pacientului și repercusiunile favorabile asupra cuplului sunt extrem de măgulitoare. Pacientul trebuie să fie conștient de ireversibilitatea procedurii chirurgicale și de riscurile legate de aceasta în mod specific; acestea din urmă, după ce au fost reduse la minim problemele de ordin mecanic, sunt reprezentate, în principal, de infectarea protezei cu valori mai mari în grupurile de risc din cauza reacției imune slabe, cum ar fi diabeticii, persoanele cu boli de rinichi și imunitate compromisă. O informare corectă preoperatorie ar trebui să ia în considerare unele elemente fundamentale:
1. Mărimea penisului, în stare de erecție și flaciditate pot să difere de cea de înainte de operație și acest lucru va fi, pe termen lung, mai probabil, în cazul utilizării protezelor maleabile;
2. Au fost descrise cazuri de infecție a protezei și necesitatea ulterioară de îndepărtare a acesteia și replantarea altei proteze (după cel puțin șase luni);
Ca și în cazurile oricărei intervenții chirurgicale, posibilitatea infecției este inevitabilă. Rata noastră de infecție este întotdeauna mai mică de 1%. Acest procentaj poate fi mai mare în cazul în care există o leziune a măduvei spinării sau diabet. Bărbații care au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a revizui sau înlocui un implant sunt supuși unui risc mai mare comparativ cu prima intervenție. Riscul de infecție poate fi redus în mod semnificativ în cazul în care pacientul urmează cu scrupulozitate instrucțiunile înainte și după operație. Infecțiile sunt tratate cu îndepărtarea imediată a protezei.
Implantul protetic nu are nicio influență directă asupra nivelurilor dorinței sau intensitatea orgasmului. Pot persista, o perioadă scurtă de timp după intervenția chirurgicală, dificultăți în atingerea orgasmului; în acest caz, pacientul trebuie să fie încurajat să crească frecvența actelor sexuale și durata preludiului erotic. În mod similar, utilizarea protezei nu va îmbunătăți în mod automat capacitățile sale relaționale, având, totuși, un rol decisiv în recuperarea autostimei și nici nu va rezolva situațiile conflictuale din cuplu, care s-au creat inclusiv din cauza disfuncției erectile. Atunci când penisul este în erecție, proteza face penisul rigid, similar erecției naturale. Proteza peniană nu schimbă sensibilitatea penisului sau capacitatea unui bărbat de a atinge orgasmul. Ejacularea nu este afectată.
Uneori pacienții raportează Pierderea lungimii penisului. Pierderea lungimii nu se datorează poziționării protezei penisului. De fapt, plasarea implantului oprește procesul de atrofie și fibroză; o reabilitare corespunzătoare cu un vid poate permite pacientului de a recupera câțiva centimetri pierduți.

„Simt tuburile din jurul cilindrilor mei“. Noi facem tot posibilul pentru a ascunde conductele, dar unele anatomii necesită implantarea cilindrilor acolo unde tuburile pot fi palpate sub piele.

„Capul penisului nu este dur.“
Se poate întâmpla. Implantul nu determină umflarea glandului. Tehnica noastră chirurgicală limitează posibilitatea penisului flasc. Viagra și / sau cremele intrauretrale pot fi folosite pentru a trata această problemă.

Cum se trăiește cu proteză peniană gonflabilă?
Nicio activitate fizică sau sportivă nu va fi exclusă după implantarea protezei. Pacienții noștri, după vindecare, vor avea un stil de viață activ normal, dacă vor dori.

Cât de eficiente sunt implanturile?
Aproximativ 90% -95% din implanturi de proteze gonflabile produc erecții potrivite pentru actul sexual. Ratele de satisfacție cu proteză sunt foarte mari, și, de obicei 80% -90% dintre bărbați sunt mulțumiți de rezultate și ar alege din nou operația.

Trebuie subliniat faptul că intervenția de implantare a protezei peniene trebuie să fie efectuată de către specialiști dedicați Andrologiei ca ramură medicală și care activează în instituții medicale corespunzătoare.

Share on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page