Tulburarea sexuală în faza orgasmică atât de răspândită încât să fie considerată de unii ca o variantă a sexualității masculine normale. Este situația în care un bărbat nu este în măsură să exercite un control voluntar asupra reflexului ejaculator, de aceea, o dată excitat sexual, ajunge la orgasm înaintea partenerei în majoritatea cazurilor a coiturilor, cu orice partener și în orice tip de contact sexual; poate avea loc chiar înainte de penetrare: (ante-portas) sau imediat după (post-portas). Aceasta se poate prezenta ca o situație permanentă ( „pe tot parcursul vieții“) sau dobândită, caracterizată prin ejacularea care se întâmplă întotdeauna sau aproape întotdeauna înainte sau în decurs de 1 minut după penetrarea vaginală și de incapacitatea de a reține ejacularea. Timpul de latență ejaculatorie intra-vaginală (IELT) este definit ca timpul de la penetrarea vaginală până la ejaculare. Cauzele pot fi organice sau psihologice; în cazuri organice este legată de inflamarea tractului urogenital, boli neurologice sau utilizarea de droguri, iar în aceste cazuri terapia are ca scop înlăturarea factorilor cauzali. În ceea ce privește cauzele psihologice, persoanele cu această tulburare au, probabil,în comun încercarea de a se apăra de anxietatea generată de sexualitate și, în special, senzațiile erotice intense care preced orgasmul, și, prin urmare, sunt în imposibilitatea de a controla acest fapt. Cu toate acestea, există, de asemenea, cauze organice care, deși nu în mod frecvent, stau la baza acestui simptom:
A) Tulburărilor glandului
– stări inflamatorii acute sau cronice – frenul scurt

B) tulburări ale tractului urinar
– uretrită – veziculită – prostatită

C) tulburări neurologice
– scleroză multiplă, tumori ale măduvei spinării – spina bifida

D) Alte situații fiziopatologice
– Stres – hipertiroidism

F) Medicamente
– simpaticomimetice – antidepresive, inhibitori MAO

Aceste condiții, în special cele legate de boli ale tractului genito-urinar, ar trebui să fie luate în considerare cu atenție înainte de a iniția un tratament psihologic.
Prima examinare pentru a detecta și a studia prezența efectivă ejaculării precoce este testul Viricare sau testul de vibrație a falusului: se face o mică injecție în penis pe bază de medicamente vasodilatatoare care induc o erecție, după care penisul este plasat pe o mică platformă vibratoare care înregistrează numărul de vibrații necesare pentru a induce ejacularea (testul Viri-care).

Când ejacularea se produce în doar câteva minute, probabil, cauza este una organică.
Un alt examen necesar este testul de desensibilizare: acest test trebuie efectuat la domiciliu și implică utilizarea unei creme de desensibilizare a penisului pentru uz topic. Aproximativ 30 de minute înainte de contactul sexual, bărbatul trebuie să aplice crema, fără ca partenera să știe de acest fapt, pe gland și pe penis (astfel încât să nu se schimbe modul obișnuit de efectuare a coitului). O astfel de cremă anestezică va reduce sensibilitatea. Dacă în timpul raportului ce urmează are loc totuși o ejaculare precoce, este foarte probabil ca cauza problemei să fie una pur psihologică și să nu fie cauzată de sensibilitatea excesivă a penisului. În cazul în care, dimpotrivă, se produce ejacularea mult mai târziu ca de obicei, este foarte probabil ca cauza să fie o hiperexcitabilitate a penisului adesea secundară prezenței prepuțului exuberant (piele) care acoperă glandul.

Dacă cauza este una psihologică, tratamentul trebuie să fie indicat de un terapeut sexual sau un psiholog.
Dacă cauzele sunt organice, în afară de terapiile bazate pe creme de desensibilizare locală, se recomandă intervenția chirurgicală: este o procedură sigură cu scopul de a elimina sensibilitatea exagerată a penisului, fără a atinge mari zone nervoase, astfel încât să nu se piardă sensibilitatea normală a penisului. Este o operație simplă și nedureroasă, care se efectuează sub anestezie locală și durează aproximativ 50 de minute. În practică, după ce a fost anesteziat penisul, se înlătură o parte a prepuțului (circumcizia) și se efectuează mici incizii în ramificațiile periferice subglandulare ale nervului dorsal al penisului, care ajung până la penis și sunt responsabili de hiperexcitabilitate.

Frenuloplastica

Frenulul penisului este o bucată subțire de piele care unește glandul de prepuț. Acest țesut, foarte sensibil și bogat în vase sangvine și receptori ai plăcerii, fiind foarte solicitat în timpul actului sexual, poate suferi ruperi parțiale, care pot provoca sângerări vizibile. La unii bărbați, chiar și după pubertate, frenulul rămâne scurt și nu permite prepuțului să descopere în întregime glandul sau provoacă o senzație de disconfort în timpul erecției, în astfel de cazuri este posibil să se efectueze o intervenție de frenuloctomie, în timpul căreia se face o incizie pe frenul sub anestezie locală, care se vindecă în termen de o săptămână sau două. Scurtimea prepuțului frenulului reprezintă o sursă suplimentară de neliniște chiar și pentru bărbatul adult din cauza implicării frecvente care determină ejacularea prematură de origine organică, legată de o hiperstimulare a acestei zone bogat inervate și în tensiune constantă în timpul actului sexual. Soluția, de altfel simplă din punct de vedere tehnic, este de natură chirurgicală, prin intermediul unei proceduri de anestezie locală numite frenuloplastica. Frenuloplastica este o practică chirurgicală, care constă în incizia transversală a frenulului prepuțului și în suturarea lui longitudinală. Este recomandată în special bărbaților care au frenulul scurt, o boală care împiedică lunecarea corectă a prepuțului. Aceasta se utilizează, de asemenea, pentru a obține efectul de mărire a penisului.

Share on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page