Fimoza
Ce este fimoza?
Este o îngustare a prepuțului care face dificilă sau imposibilă decalotarea completă și ușoară a glandului; prepuțul este, deci, pielea care acoperă glandul. Fimoza se poate manifesta numai în erecție (cazurile ușoare) sau chiar să fie prezentă în situația penisului flasc.
Cauzele pot fi:
a) Congenitale: prepuțul, în ecces și îngust la copii, în timpul dezvoltării pubertare, în loc să se extindă, cum se întâmplă în mod normal, rămâne îngust;
b) Dobândite: sunt cauze care au loc după o dezvoltare normală pubertară; sunt în general legate de factorii infecțioși, infecții ale glandului și a prepuțului (balanopostită) care, după vindecare lasă cicatrici, din care cauză prepuțul se îngustează și mai mult, până la fimoză.
Tulburări și consecințe ale fimozei
Incapacitatea de a retracta în totalitate sau în parte prepuțul sunt variabile în funcție de severitatea bolii:
a) Fimoza ușoară: glandul se descoperă cu dificultate doar în erecție, poate crea disconfort în timpul actului sexual, când prepuțul este retractat în jos, dar nu implică probleme de igienă;

b) Fimoza de grad mediu: apare deja în cazul penisului flasc, atunci când glandul se descoperă doar în parte, în asemenea cazuri, în afară de tulburările în faza sexuală, pot apărea dificultăți legate de igienă, curățarea glandului este dificilă și pot exista complicații infecțioase care agravează fimoza;

c) Fimoza severă: este imposibilă decalotarea glandului, igiena este compromisă, sunt frecvente complicații de natură infecțioase și în cazurile mai avansate, poate fi, de asemenea, dificil de a urina.
Cum poate fi recunoscută fimoza?

Diagnosticul fimozei este foarte simplu și este adesea stabilit chiar de către pacient. În timpul examinării prepuțul apare restrâns și, astfel, se face diagnosticul. În formele mai ușoare în care fimoza se manifestă în erecție, consultul medical poate trezi îndoieli, iar în astfel de cazuri conversația cu pacientul clarifică situația.
Cum se tratează?
Tratamentele fimozei includ:
a) Tratamente medicale
b) Tratamente chirurgicale

Tratamentul medical al fimozei
Tratamentele medicale sunt rezervate pentru acele cazuri în care fimoza este cauzată de infecție sau inflamație, și nu este indicată în cazuri de fimoză congenitală.
Tratamentele medicale includ
a) tratamente specifice anti-infecțioase, contra agentului care a cauzat balanopostita, în general bacterii sau fungi, care, în funcție de situație, pot fi administrate local: unguente pe bază de aureomicină, gentamicină etc. sau antifungice; în cele mai solicitante cazuri, poate fi necesar să se asocieze, de asemenea, un tratament sistemic cu antibiotice sau antifungice pe cale orală, de exemplu;

b) tratamente anti-inflamatorii: sunt în special tratamente locale, folosind steroizi; aceste medicamente pot fi utilizate în faza infecțioasă, în combinație cu medicamentele menționate anterior și în faza ulterioară, inflamatorie post-infecțioasă, pentru a preveni o retragere cu formare de cicatrice stabilizată; în cazul în care fimoza este determinată de factori inflamatori recenți și, prin urmare, reversibili, aceste tratamente pot oferi unele beneficii neașteptate și rezolva forme de fimoză, care pentru un ochi de nespecialist au doar indicații chirurgicale; în astfel de cazuri, este posibil de a evita o intervenție chirurgicală.

Metode chirurgicale de tratare a fimozei

Tratamentul chirurgical al fimozei include circumcizia și postectomia parțială.
a) Circumcizia: intervenție este cel mai frecvent folosită, se face sub anestezie locală circumferențial, la baza penisului, constă în îndepărtarea completă a prepuțului; după intervenție glandul rămâne complet descoperit; are avantajul de a rezolva problema în aproape toate cazurile, dar are dezavantajul de a lăsa glandul complet descoperit.

b) Postectomia parțială: este, după cum sugerează și numele, intervenția de îndepărtare parțială a prepuțului; această intervenție este indicată atunci când există un inel preputial strâmt, iar restul prepuțului este larg, este îndepărtată numai partea îngustă a prepuțului. Această intervenție are avantajul de a menține o parte a prepuțului, și, prin urmare, să mențină o acoperire parțială a glandului; acesta are dezavantajul că fimoza poate reapărea.

Recuperarea după operație

După o intervenție chirurgicală, suturile sunt resorbabile și nu necesită a fi îndepărtate, rana se vindecă în aproximativ două săptămâni, revenirea la activitatea sexuală durează aproximativ 3-4 săptămâni, chiar dacă la începutul recuperării cicatricea încă proaspătă poate cauza un pic de disconfort, utilizarea de unguente pe bază de substanțe anti-inflamatorii pot ajuta la accelerarea recuperării.

Glandul care rămâne descoperit în totalitate sau în parte, prezintă o sensibilitate crescută, deoarece în contact direct cu mediul extern; această sensibilitate,însă, este absolut tranzitorie, deoarece se formează rapid un strat keratinizat (strat extern), cum ar fi cel al buzelor, care îi va reduce sensibilitatea.

Considerații finale
Fimoza este o afecțiune benignă, care poate fi o sursă a perturbărilor destul de importante, uneori prin limitarea într-un mod semnificativ a vieții normale a bărbatului, este ușor de recunoscut, fiind suficient un consult medical; este ușor de vindecat; tratamentul nu este numai chirurgical, dar în bolile inflamatorii precoce poate fi tratată bine cu terapie medicală; o intervenție chirurgicală, atunci când este necesară, este decisivă; În afară de înlăturarea totală a prepuțului, circumcizia, este posibil să se efectueze o înlăturare parțială (postectomia parțială).

Share on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page